Przyprawy do drobiu
Szukasz oryginalnych sposobów na doprawienie mięsa drobiowego – zamarynowanie indyka, pieczonej gęsiny, kaczki lub kurczaka w wersji orientalnej? Chude mięso drobiowe doskonale współgra z wyrazistymi ziołami oraz cytrusami. Warto zdecydować się na mieszanki przypraw bogate w estragon, rozmaryn i majeranek. Świetnie sprawdzi się też bazylia, która stymuluje pracę układu trawiennego i zapobiega występowaniu wzdęć, tymianek, czosnek, który wzmaga wydzielanie soków trawiennych, kminek i papryka, którą wyróżnia działanie przeciwbakteryjne.
Odpowiednie dobranie mieszanki przypraw w płynie Qulino lub suszonych ziół do rodzaju przygotowywanego mięsa, korzystnie wpłynie na Twój organizm i samopoczucie. Postaw na Przyprawę Prowansalską Qulino w płynie, Przyprawę Indyjską Qulino w płynie lub delikatnie pikantną Przyprawę Meksykańską Qulino w płynie. Do kurczaka i indyka będzie pasowała idealnie Masala Qulino, jedna z najpopularniejszych przypraw Orientu, znana z niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy, bogata w kolendrę, kurkumę, kmin rzymski, pieprz, kozieradkę, paprykę chilli i pietruszkę. Znajdź swój własny sposób na wyśmienite dania z mięsa drobiowego. Wyrusz w kulinarną podróż z Qulino!
Nasze przyprawy
Przyprawa do kurczaka
Odpowiednio doprawione mięso drobiowe z kurczaka jest kruche, soczyste i niezwykle aromatyczne. Smak pieczonego lub duszonego kurczaka podkreślisz odrobiną szałwii. Możesz przyprawić go również szczyptą oregano, rozmarynu, majeranku, bazylii, tymianku oraz natką pietruszki. To doskonała okazja, aby sprawdzić, jak smakuje Ci przyprawa do kurczaka Prowansalska Qulino w płynie. Jeśli wolisz nieco ostrzejsze klimaty, postaw na takie przyprawy i zioła, jak: ostra lub słodka papryka, imbir, chilli, pieprz cayenne, garam masala. W tym przypadku świetnie sprawdzą się Przyprawa Masala Qulino w płynie lub Przyprawa Indyjska Qulino w płynie. Wyśmienity, domowy gyros lub kebab z kurczaka przygotujesz z kolei za sprawą Przyprawy Gyros Qulino w płynie. Wystarczy tylko upiec chrupiącą pitę.
Przyprawa do indyka
Mięso indycze uchodzi za najdelikatniejsze i najzdrowsze, jako niskokaloryczne. Warto zamarynować je przed gotowaniem, pieczeniem lub grillowaniem, korzystając z jednej z kilku metod. Sposób tradycyjny zakłada doprawienie indyka solą, pieprzem oraz czosnkiem. Indyk na ostro będzie zasługą marynaty z dodatkiem papryki ostrej, chilli i pieprzu kajeńskiego. Możesz również przyrządzić indyka pieczonego na słodko z imbirem, cynamonem i kardamonem. Odpowiednie zamarynowanie indyka znacznie ułatwi wybór aromatycznej mieszanki przypraw w płynie Qulino w jednej z siedmiu linii smakowych – Prowansalskiej, Indyjskiej, Masala, Gyros, Meksykańskiej, 3 Pieprze oraz Słodko-Ostrej.
Przyprawa do gęsi
Aromatyczna, miękka, rozpływająca się w ustach gęsina, po upieczeniu w specjalnej gęsiarce, jest zasługą odpowiednio skomponowanej marynaty, którą nacieramy mięso od środka. Możesz skorzystać z gotowej, intensywnej mieszanki przypraw w płynie Qulino o dowolnej nucie smakowej lub przygotować samodzielnie zioła i przyprawy, w tym: majeranek, jałowiec, czosnek, czerwone wino i rozmaryn. Gęś najlepiej zamarynować dzień przed pieczeniem w domowym piekarniku. Świetnym farszem będą różnego rodzaju kasze z cielęciną i jabłkami. Pamiętaj, że nie należy otwierać piekarnika przed upływem 2 godzin. Zanim gęś się upiecze, warto zaś przygotować dodatki do posiłku, np. idealnie pasującą do drobiu modrą kapustę, pieczone jabłka z żurawiną, risotto z pęczaku z dynią lub pieczone ziemniaki z rozmarynem.