Przyprawy do...

Przyprawy do mięs

Rozbudzają apetyt, wspomagają trawienie, działają przeciwutleniająco, przeciwzapalnie, a nawet obniżają poziom glukozy i cholesterolu we krwi. Przyprawy i zioła to absolutny must have w Twojej kuchni! Sprawdź, jakie przyprawy do mięsa warto wybrać, jeśli marzysz o przygotowywaniu aromatycznych, soczystych i rozpływających się w ustach dań z drobiu, wieprzowiny i wołowiny.

Z Qulino wyruszysz w kulinarną podróż do najdalszych zakątków świata, aby znaleźć przepis na zdrowe i przepyszne potrawy dla całej rodziny! Zainspiruj się kuchniami prowansalską, indyjską, grecką, meksykańską, łącząc pikantne smaki ze słodyczą i lekką kwasowością. Wykorzystaj aromatyczne mieszanki przypraw w płynie Qulino, powstałe na bazie wyłącznie naturalnych składników, świetnie spisujące się jako główne komponenty marynat, zamknięte w eleganckich i wygodnych w użyciu słoiczkach. Qulino to Twoja droga do pysznego gotowania.

Wybierz rodzaj mięsa

Lub sprawdź...

Jak przyprawić mięso drobiowe?

Sztuka doprawiania drobiu, tak jak każdego innego rodzaju mięsa, wiąże się nie tylko z wiedzą o przyprawach, ziołach i odpowiednim ich łączeniu, ale przede wszystkim z umiejętnością marynowania. Wcieranie marynaty w mięso i pozostawianie go w chłodnym miejscu na kilka lub kilkanaście godzin przed obróbką termiczną pozwala bowiem wydobyć z niego to, co najlepsze, czyniąc całą potrawę miękką, soczystą, rozpływającą się w ustach. Smak chudego mięsa drobiowego doskonale podkreślają wyraziste zioła, zwłaszcza prowansalskie oraz cytrusy. Przygotuj zatem estragon, rozmaryn i majeranek, dodaj też kilka kropel soku z cytryny. Jaka przyprawa do drobiu uchodzi za najlepszą? Wszystko zależy od rodzaju mięsa. Sprawdź, jak doprawić kurczaka, kaczkę i indyka.

Kurczak

Pieczony kurczak doskonale komponuje się z odrobiną szałwii, rozmarynu i tymianku. Jeśli chcesz przyrządzić pyszne danie z kurczaka gotowanego, zainspiruj się nutami smakowymi Indii, Meksyku lub Grecji. Pełne kminu rzymskiego, imbiru i kolendry Przyprawa Indyjska Qulino w płynie oraz Przyprawa Masala Qulino w płynie sprawią, że z łatwością przygotujesz pikantnego i aromatycznego kurczaka tandoori, tikka masala lub butter chicken. Wykonanie sałatki gyros z kurczakiem znacznie ułatwi Przyprawa Gyros Qulino w płynie, bogata m.in. w kolendrę, paprykę, tymianek i oregano, a do drobiowych dań meksykańskich świetnie pasuje pikantna Przyprawa Meksykańska w płynie Qulino, w skład której wchodzą głównie papryczki chilli i kmin rzymski. Każda z mieszanek przypraw Qulino czerpie garściami z tradycji kulinarnych danego regionu.

Indyk

Indyk wyróżnia się niską kalorycznością i niezwykłą delikatnością, dlatego jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięs, wykorzystywanych do przygotowywania pysznych dań w wielu kuchniach świata. Marynatę do indyka możesz przygotować na bazie oliwy z oliwek z domieszką przypraw tradycyjnych (np. ziół prowansalskich), na ostro lub na słodko, wykorzystując mieszanki przypraw w płynie Qulino typu orientalnego, meksykańskiego lub dobierając samodzielnie takie przyprawy, jak: ziele angielskie, zioła prowansalskie, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, papryka ostra, kmin rzymski, pieprz kajeński, suszone pomidory, czosnek, estragon, kurkuma, sól i pieprz, plasterki cytryny, chilli, bazylia.

Kaczka

Odpowiednio skomponowana mieszanka przypraw potrafi wydobyć z kaczki to, co w niej najpyszniejsze, pozostawiając mięso soczystym i delikatnym w smaku. Klasykę stanowią takie przyprawy, jak: cząber, majeranek, słodka papryka i czosnek. Marynatę do kaczki przygotuj jednak zgodnie z nutą, która najbardziej Ci smakuje. Zainspiruj się słodko-ostrymi smakami prosto z Chin (kaczka po seczuańsku), odległych kulturowo i pachnących kolendrą Indii, wykorzystując przyprawę garam masala w płynie Qulino lub dodając jej pikanterii rodem z Meksyku, dzięki unikalnej recepturze meksykańskiej mieszanki przypraw i ziół Qulino w płynie.

Jakie przyprawy i zioła do wieprzowiny wybrać?

Do przypraw, które warto użyć, marynując mięso czerwone, należą przede wszystkim aromatyczne zioła: estragon, bazylia, tymianek, czosnek, kminek i papryka. Mieszanka odpowiednich ziół i przypraw w płynie Qulino, z dowolnie wybraną nutą smakową, przyspieszy proces komponowania marynaty, idealnej do wieprzowiny lub wołowiny, a jednocześnie zadba o zachowanie soczystości i delikatności mięsa.

Schab

Pieczony schab jest jednym z przysmaków, uwielbianych przez Polaków, popularnością przewyższają go jedynie kotlety schabowe. Marynowanie schabu przed pieczeniem polega na intensywnym wcieraniu w mięso tłuszczu oraz aromatycznej mieszanki przypraw. Warto postawić na: majeranek, czosnek, słodką paprykę, dodać do tego rozmaryn lub tymianek. Świetnie sprawdzi się w tym przypadku delikatnie pikantna przyprawa do wieprzowiny 3 Pieprze Qulino w płynie. Wystarczy kilka kropel smakowitej esencji, aby doskonale doprawić schab pieczony.

Karkówka

Odpowiednio przyrządzona karkówka jest krucha i soczysta, dosłownie rozpływa się na kawałki pod widelcem, świetnie smakuje w towarzystwie gęstego, aromatycznego sosu. Przed pieczeniem lub duszeniem karkówki, warto zamarynować ją w przyprawach. Postaw na rozmaryn, tymianek, jałowiec oraz kolendrę. Możesz dodać odrobinę miodu i musztardy. Doskonale do tego typu mięsa sprawdzi się również Przyprawa 3 Pieprze Qulino w płynie. Jeśli uwielbiasz karkówkę w ziołach, sięgnij zaś po Przyprawę Prowansalską. Przyprawy do mięs Qulino w płynie to Twój sposób na przepyszną wieprzowinę.

Jak przyprawić wołowinę?

Marynata do mięsa wołowego musi być mocna, bardzo wyrazista, ostra, traktująca podniebienie bez litości. Im dłużej pozostawisz wołowinę zamarynowaną w ziołach i przyprawach przed duszeniem lub pieczeniem, tym więcej uzyskasz smaku, aromatu i miękkości w zamian. Jeśli zamierzasz dusić wołowinę, postaw na: kminek, majeranek, paprykę, pieprz i ziele angielskie. Smak pieczonej wołowiny podkreślą: cebula, czosnek i tymianek. Do smażenia mięsa wołowego wybierz zaś: czosnek, cebulę, paprykę i pieprz. Świetnym rozwiązaniem do wołowiny będzie przyprawa Qulino w płynie, np. 3 Pieprze.

Stek

Przygotowanie idealnie wysmażonego steku to nie lada wyzwanie. Oprócz doskonale dobranej temperatury pieczenia ogromne znaczenie ma wcześniejsze zamarynowanie mięsa w perfekcyjnie skomponowanej mieszance przypraw i ziół. Przyprawy do mięsa wołowego Qulino kryją w sobie przede wszystkim porządną dawkę pieprzu, tymianku oraz czosnku. Im prościej doprawisz stek, tym lepiej. Postaw na sól, świeżo mielony pieprz oraz oliwę z oliwek.

Burger

Diabeł tkwi w szczegółach. Podstawą najsmaczniejszych burgerów na świecie jest najlepszej jakości wołowina – zmielona, odpowiednio wysmażona i doprawiona. Czym byłby kotlet mielony z mięsa wołowego bez perfekcyjnie dobranej mieszanki aromatycznych, pikantnych i nieco słodkich przypraw? Między dwoma kawałkami okraszonej sezamem bułki kryją się oszałamiające nuty orientalne i śródziemnomorskie. Łatwo wyczuć m.in.: kmin rzymski, kolendrę, paprykę, tymianek, rozmaryn, gorczycę, goździki, cynamon, czosnek, a także anyż. Wyśmienite kotlety z mielonego mięsa wołowego do burgerów przygotujesz z przyprawami do mięsa Qulino w płynie z linii prowansalskiej lub indyjskiej.