PRZYPRAWA MASALA QULINO W PŁYNIE

Masala

wizytówka Azji
zaskakująca nuta smakowa
orientalny charakter
szerokie zastosowanie

Masala to kulinarna wizytówka północnych Indii. Znana ze swojej niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy oraz wyjątkowego, orientalnego charakteru, sprawdzi się idealnie zarówno jako podstawa dań kuchni orientalnej, jak i ubarwienie tradycyjnych polskich przysmaków o dodatkową, zaskakującą nutę smakową. Wspaniale komponuje się ze wszelkiego rodzaju mięsami, warzywami i ryżem – zastosowanie Przyprawy Masala Qulino jest naprawdę szerokie i warto dać się ponieść tworząc oparte na niej potrawy.

Wartość odżywcza w 100g

wartość energetyczna874 kJ/ 211 kcal
tłuszcz11,8g
w tym kw. tłuszczowe nasycone1g
węglowodany20,2g
w tym cukry7,2g
błonnik5,4g
białko3,1g
sól10,76g

Składniki

Woda, mieszanka przypraw (kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, papryka chili), sól, olej rzepakowy, maltodekstryna, cukier, cebula suszona, czosnek suszony, pietruszka, naturalny aromat, błonnik ryżowy, barwnik: kurkumina. Może zawierać gorczycę.

Przyprawa Masala Qulino w płynie

Masala to kulinarna wizytówka północnych Indii. Mieszanka przypraw (np. garam masala), znana z niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy oraz wyjątkowego, orientalnego charakteru, sprawdzi się idealnie, zarówno jako podstawa dań kuchni indyjskiej, jak i ubarwienie tradycyjnych polskich przysmaków dodatkową, zaskakującą nutą smakową. Chcesz wprowadzić smaki Indii do swojej kuchni? Postaw na masalę, opracowaną przez ekspertów Qulino! Przyprawa Masala w płynie Qulino wspaniale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem, warzywami i ryżem – zastosowanie Przyprawy Masala Qulino w płynie jest naprawdę szerokie. Warto dać się ponieść kulinarnej wyobraźni, tworząc oparte na niej potrawy!

Składniki masali Qulino tworzą przede wszystkim zioła, w tym kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka oraz warzywa z papryką chilli na czele, cebulą suszoną, czosnkiem suszonym i pietruszką. Przyprawa Masala w płynie Qulino to doskonały sposób na rozpoczęcie zgłębiania tajników współczesnej sztuki kulinarnej Indii, którą współtworzą specjały kuchni hinduskiej. Wystarczy doprawić dania jedną łyżeczką masali Qulino – przyprawa w mgnieniu oka przenika w głąb mięsa, otula warzywa cudownym aromatem, pozostawiając w ustach egzotyczny smak Orientu. Sprawdź, czym jest garam masala i jak przyrządzić tradycyjne potrawy indyjskie. Podpowiadamy, do czego najlepiej pasuje Przyprawa Masala Qulino w płynie.

Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?

Wiele czynników przesądza o sukcesie w przyrządzaniu tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. Sztukę kulinarną siódmego pod względem powierzchni i pierwszego pod względem liczby mieszkańców państwa na świecie trudno bowiem opisać jednym zdaniem. Indie tworzą gigantyczny zlepek narodowości, języków, kultur i religii, co przekłada się na zróżnicowane tradycje kulinarne. O kuchni hinduskiej, czyli wyznawców hinduizmu, możemy wspomnieć, jako o ważnej części składowej systemu, którego spoiwem są zioła i przyprawy. Nie możemy jednak zapomnieć o wpływach muzułmańskich, buddyjskich, żydowskich, a także chrześcijańskich.

Kuchnia indyjska uznawana jest za najbardziej aromatyczną na świecie. Wszystko za sprawą precyzyjnie dobranych ziół i przypraw korzennych, które zgodnie z ajurwedą mają działanie lecznicze. Unikalne mieszanki, wzbogacające smak potraw i wydobywające z mięs, ryb, warzyw i owoców to, co w nich najlepsze, określane mianem masala, mocno zapisały się na kartach historii. Dobranie idealnych proporcji przypraw jest w Indiach sztuką, a jej tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeśli więc starasz się opanować tę trudną sztukę, zacznij od Przyprawy Masala w płynie Qulino, inspirowanej klasycznymi smakami Indii, aby stworzyć wyborne dania na co dzień i od święta.

Przyprawy w kuchni indyjskiej – nie tylko garam masala

Masala w języku hindi odnosi się ogólnie do mieszanki ziół lub przypraw, specyficznych dla kuchni indyjskiej. Możemy zaliczyć do nich przede wszystkim: kurkumę, kmin rzymski, cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, chilli, kozieradkę, goździki i kolendrę. Najpopularniejszymi rodzajami masali są zaś garam masala (dosłownie gorące przyprawy) oraz pancz masala. Słodkie nuty wyróżniają garam masalę, czyniąc ją jedną z najbardziej znanych indyjskich mieszanek. Składniki garam masali to najczęściej: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon oraz liście laurowe, goździki, cynamon, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa. Tworząc garam masalę, część składników się praży, następnie drobno miele. Stosuje się ją zaś pod koniec gotowania, a czasem tuż przed podaniem.

Unikalna kompozycja ziół i korzennych przypraw, zamknięta w słoiczku Qulino, do tego lekko pikantny smak mięsa i mnóstwo świeżych warzyw – to przepis na przepyszne danie kuchni indyjskiej. Proste, prawda? Garam masala – przyprawa Qulino – zachwyci Cię nie tylko orientalnym aromatem, ale przede wszystkim uniwersalnością. Z powodzeniem wykorzystasz ją do wielu tradycyjnych dań indyjskich lub inspirowanych sztuką kulinarną Orientu. Sprawdź, do jakich dań pasuje idealnie Przyprawa w płynie Masala Qulino.

Pyszne dania kuchni indyjskiej – masala Qulino

Z Przyprawą Masala Qulino w płynie przyrządzisz wspaniałe, aromatyczne dania mięsne z gęstymi sosami, charakterystyczne dla północnych Indii. Prawdziwą ucztą dla podniebienia będą również lekkie, rozpływające się w ustach potrawy wegetariańskie na bazie nasion roślin strączkowych, z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego, dominujące na południu kraju. Mieszanka przypraw garam masala Qulino w płynie sprawdzi się doskonale również do indyjskich zup na ostro, np. z soczewicy. Skład garam masali w wersji Qulino pozwoli Ci idealnie doprawić popularne w Indiach wersje potraw z kurczaka – tandoori, tikka masala, butter chicken. Użyj mieszanki garam masala, przygotowując koftę – szaszłyk z mięsa mielonego.
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na doświadczeniu. Nie bój się więc eksperymentować w swojej kuchni, wykorzystując mieszankę garam masala Qulino, aby znaleźć idealnie skomponowane dania w klimacie orientalnym. Wystarczy łyżeczka Przyprawy Masala Qulino w płynie, aby dowolną potrawę zamienić w kipiący korzennym aromatem specjał. Przyprawa garam masala Qulino to absolutny must have w Twojej kuchni!