Indyjska
Intensywność korzennych przypraw, wyczuwalna pikantność przenikająca się ze słodyczą oraz ogromna ilość warzyw – taka jest nasza Przyprawa Indyjska Qulino. Niezwykłość dań kuchni południowowschodniej polega na przygotowywaniu dań „na oko”, co sprawia, że za każdym razem są nieco inne – bogatsze – a każdy kęs gwarantuje nowe doznania. Do eksperymentowania z przepisami zachęcamy również Ciebie! Wychodzimy z założenia, że z tą marynatą warto poeksperymentować – za każdym razem efekt będzie pyszną niespodzianką. Porażka w tym przypadku po prostu nie wchodzi w grę!
Nowość
Wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna | 428 kJ/ 103 kcal |
---|---|
tłuszcz | 1,5g |
w tym kw. tłuszczowe nasycone | 0,5g |
węglowodany | 19g |
w tym cukry | 11g |
błonnik | 3g |
białko | 3g |
sól | 10g |
Składniki
Woda, koncentrat pomidorowy, ocet spirytusowy, sól, przyprawy (kmin rzymski, papryka, imbir, kolendra, papryka chili, pieprz, anyż, kwiat gałki muszkatołowej, kardamon), glukoza, buraki w proszku, skrobia ziemniaczana, czosnek suszony, naturalny aromat, bazylia. Może zawierać gorczycę.
Sprawdź przepisy
Pozostałe przprawy
Przyprawa Indyjska Qulino w płynie
Intensywność korzennych przypraw, wyczuwalna pikantność, przenikająca się ze słodyczą oraz ogromna ilość warzyw – właśnie taka jest Przyprawa Indyjska Qulino w płynie. Niezwykłość kuchni południowo-wschodnich Indii polega na przygotowywaniu dań „na oko”, zgodnie z wieloletnim doświadczeniem i wiedzą o przyprawach, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, co sprawia, że za każdym razem są nieco inne – bogatsze – a każdy kęs gwarantuje nowe doznania. Odkryj potęgę eksperymentowania z przepisami! Z przyprawą indyjską Qulino za każdym razem efekt będzie pyszną niespodzianką. Porażka w tym przypadku, po prostu, nie wchodzi w grę!
Sięgnij po Przyprawę Indyjską Qulino w płynie i przyrządź swoje ulubione potrawy najludniejszego państwa świata. Możesz wybrać aromatyczne dania mięsne z gęstymi sosami, charakterystyczne dla północnych Indii, np. z kurczaka (tandoori, tikka masala), lekkie, rozpływające się w ustach potrawy wegetariańskie, przygotowywane na bazie nasion roślin strączkowych, dominujące na południu kraju lub treściwe indyjskie zupy na ostro, np. z soczewicy. Jeśli dopiero zaczynasz kulinarną podróż po szalenie modnych smakach i aromatach Azji, przygotuj swoje podniebienie na prawdziwą rozkosz. W składzie Przyprawy Indyjskiej Qulino w płynie znajdziesz przede wszystkim aromatyczne zioła – kmin rzymski, imbir, kolendrę, pieprz, anyż gwiaździsty, kwiat gałki muszkatołowej, kardamon, bazylię – oraz warzywa z papryką chilli na czele, a także dodatkiem suszonego czosnku i buraków w proszku.
Najpopularniejsze przyprawy do kuchni indyjskiej – mieszanka Qulino
Aromatyczna kompozycja ziół i korzennych przypraw, skomponowana przez ekspertów Qulino i zamknięta w eleganckim słoiczku, czerpie inspiracje z tradycyjnych masali indyjskich – mieszanek, w skład których wchodzą najczęściej: kurkuma, kmin rzymski, cynamon, kardamon, imbir, gałka muszkatołowa, chilli, kozieradka, goździki i kolendra. Najpopularniejszym rodzajem masali jest wyróżniająca się słodkimi nutami garam masala. W potrawach kuchni indyjskiej, obok przypraw, bardzo ważne miejsce zajmują warzywa, przede wszystkim soczewica, fasola i kapusta.
Najpopularniejsze przyprawy indyjskie podawane są na różne sposoby, w zależności od regionu. Doświadczeni kucharze z północy kraju sięgają po aromatyczne mieszanki w proszku. W południowej kuchni indyjskiej stosuje się najczęściej całe ziarna suszonych przypraw, niewielkie cząstki korzeni lub świeżych listków. Sztuka przyrządzania dań wiąże się zaś ściśle z tradycyjną medycyną indyjską, zwaną ajurwedą. Klasyfikacja smaków opiera się w ajurwedzie na budowie materii wszechświata, zgodnie z ortodoksyjną filozofią sankhja. Odpowiednio skomponowane posiłki wpływają na umysł lub ciało, zwykle opierają się zaś na trzech elementach, zwanych gunami (jakość, nić, cecha): sattwie, radźas i tamas.
Przyprawy indyjskie i ajurweda – filozofia zdrowego jedzenia
Sattwa odnosi się do duchowości, na którą oddziałują głównie zboża, warzywa oraz nabiał. Dieta oparta na sattwie ma prowadzić do umysłowego oczyszczenia, a nawet do stanu doskonałej bezstronności. Radźas symbolizuje z kolei wymiennie: akcję, przemianę, pasję lub narodziny. Dieta oparta na radźas uwzględnia indyjskie przyprawy, sól oraz wszelkie używki, w tym napoje o działaniu pobudzającym (kawę, herbatę, a także coca-colę, ze względu na zawartość kofeiny). Tamas odzwierciedla zaś najniższe ludzkie popędy i słabości. W sztuce kulinarnej oznacza zatem skłonność do nieumiarkowanego jedzenia i picia. Co ciekawe, wpływająca na sztukę kulinarną Indii ajurweda całkowicie pomija w swojej klasyfikacji mięso. Szczególnie na południu kraju dominują dania wegetariańskie.
Indyjska przyprawa w płynie Qulino, sporządzona na bazie w stu procentach naturalnych, wegańskich składników, bez dodatku glutaminianu sodu, zachowująca trwałość i głęboki aromat, dzięki wygodnemu w użyciu słoiczkowi, sprawdza się doskonale zarówno do dań mięsnych, warzywnych, ryb, jak i specjałów wegańskich. W Qulino sztukę indyjskiej harmonii w doprawianiu potraw opanowaliśmy perfekcyjnie. Odkryj moc, którą kryje mieszanka przypraw w płynie i wprowadź smaki Orientu do swojej kuchni. Z Qulino Ty też możesz być mistrzem!