Masala
Masala to kulinarna wizytówka północnych Indii. Znana ze swojej niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy oraz wyjątkowego, orientalnego charakteru, sprawdzi się idealnie zarówno jako podstawa dań kuchni orientalnej, jak i ubarwienie tradycyjnych polskich przysmaków o dodatkową, zaskakującą nutę smakową. Wspaniale komponuje się ze wszelkiego rodzaju mięsami, warzywami i ryżem – zastosowanie Przyprawy Masala Qulino jest naprawdę szerokie i warto dać się ponieść tworząc oparte na niej potrawy.
Nowość
Wartość odżywcza w 100g
wartość energetyczna | 874 kJ/ 211 kcal |
---|---|
tłuszcz | 11,8g |
w tym kw. tłuszczowe nasycone | 1g |
węglowodany | 20,2g |
w tym cukry | 7,2g |
błonnik | 5,4g |
białko | 3,1g |
sól | 10,76g |
Składniki
Woda, mieszanka przypraw (kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka, papryka chili), sól, olej rzepakowy, maltodekstryna, cukier, cebula suszona, czosnek suszony, pietruszka, naturalny aromat, błonnik ryżowy, barwnik: kurkumina. Może zawierać gorczycę.
Sprawdź przepisy
Schab z Przyprawą Masala Qulino z dodatkiem pieczarek
Kurczak z Przyprawą Masala Qulino z warzywami grillowanymi
Indyk z przyprawą Masala Qulino
Kalafior z Przyprawą Masala Qulino
Makaron z Indykiem z Przyprawą Masala Qulino
Indyk z soczewicą z Przyprawą Masala Qulino
Makaron z Przyprawą Masala Qulino
Sałatka z Indykiem z Przyprawą Masala Qulino
Tortilla z kurczakiem z Przyprawą Masala Qulino
Bagietka z dorszem i warzywami z Przyprawą Masala Qulino
Pozostałe przprawy
Przyprawa Masala Qulino w płynie
Masala to kulinarna wizytówka północnych Indii. Mieszanka przypraw (np. garam masala), znana z niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy oraz wyjątkowego, orientalnego charakteru, sprawdzi się idealnie, zarówno jako podstawa dań kuchni indyjskiej, jak i ubarwienie tradycyjnych polskich przysmaków dodatkową, zaskakującą nutą smakową. Chcesz wprowadzić smaki Indii do swojej kuchni? Postaw na masalę, opracowaną przez ekspertów Qulino! Przyprawa Masala w płynie Qulino wspaniale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsem, warzywami i ryżem – zastosowanie Przyprawy Masala Qulino w płynie jest naprawdę szerokie. Warto dać się ponieść kulinarnej wyobraźni, tworząc oparte na niej potrawy!
Składniki masali Qulino tworzą przede wszystkim zioła, w tym kolendra, kurkuma, kmin rzymski, pieprz, kozieradka oraz warzywa z papryką chilli na czele, cebulą suszoną, czosnkiem suszonym i pietruszką. Przyprawa Masala w płynie Qulino to doskonały sposób na rozpoczęcie zgłębiania tajników współczesnej sztuki kulinarnej Indii, którą współtworzą specjały kuchni hinduskiej. Wystarczy doprawić dania jedną łyżeczką masali Qulino – przyprawa w mgnieniu oka przenika w głąb mięsa, otula warzywa cudownym aromatem, pozostawiając w ustach egzotyczny smak Orientu. Sprawdź, czym jest garam masala i jak przyrządzić tradycyjne potrawy indyjskie. Podpowiadamy, do czego najlepiej pasuje Przyprawa Masala Qulino w płynie.
Czym charakteryzuje się kuchnia indyjska?
Wiele czynników przesądza o sukcesie w przyrządzaniu tradycyjnych dań kuchni indyjskiej. Sztukę kulinarną siódmego pod względem powierzchni i pierwszego pod względem liczby mieszkańców państwa na świecie trudno bowiem opisać jednym zdaniem. Indie tworzą gigantyczny zlepek narodowości, języków, kultur i religii, co przekłada się na zróżnicowane tradycje kulinarne. O kuchni hinduskiej, czyli wyznawców hinduizmu, możemy wspomnieć, jako o ważnej części składowej systemu, którego spoiwem są zioła i przyprawy. Nie możemy jednak zapomnieć o wpływach muzułmańskich, buddyjskich, żydowskich, a także chrześcijańskich.
Kuchnia indyjska uznawana jest za najbardziej aromatyczną na świecie. Wszystko za sprawą precyzyjnie dobranych ziół i przypraw korzennych, które zgodnie z ajurwedą mają działanie lecznicze. Unikalne mieszanki, wzbogacające smak potraw i wydobywające z mięs, ryb, warzyw i owoców to, co w nich najlepsze, określane mianem masala, mocno zapisały się na kartach historii. Dobranie idealnych proporcji przypraw jest w Indiach sztuką, a jej tajniki przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jeśli więc starasz się opanować tę trudną sztukę, zacznij od Przyprawy Masala w płynie Qulino, inspirowanej klasycznymi smakami Indii, aby stworzyć wyborne dania na co dzień i od święta.
Przyprawy w kuchni indyjskiej – nie tylko garam masala
Masala w języku hindi odnosi się ogólnie do mieszanki ziół lub przypraw, specyficznych dla kuchni indyjskiej. Możemy zaliczyć do nich przede wszystkim: kurkumę, kmin rzymski, cynamon, kardamon, imbir, gałkę muszkatołową, chilli, kozieradkę, goździki i kolendrę. Najpopularniejszymi rodzajami masali są zaś garam masala (dosłownie gorące przyprawy) oraz pancz masala. Słodkie nuty wyróżniają garam masalę, czyniąc ją jedną z najbardziej znanych indyjskich mieszanek. Składniki garam masali to najczęściej: kmin rzymski, kolendra, pieprz czarny, kardamon oraz liście laurowe, goździki, cynamon, pieprz cayenne i gałka muszkatołowa. Tworząc garam masalę, część składników się praży, następnie drobno miele. Stosuje się ją zaś pod koniec gotowania, a czasem tuż przed podaniem.
Unikalna kompozycja ziół i korzennych przypraw, zamknięta w słoiczku Qulino, do tego lekko pikantny smak mięsa i mnóstwo świeżych warzyw – to przepis na przepyszne danie kuchni indyjskiej. Proste, prawda? Garam masala – przyprawa Qulino – zachwyci Cię nie tylko orientalnym aromatem, ale przede wszystkim uniwersalnością. Z powodzeniem wykorzystasz ją do wielu tradycyjnych dań indyjskich lub inspirowanych sztuką kulinarną Orientu. Sprawdź, do jakich dań pasuje idealnie Przyprawa w płynie Masala Qulino.
Pyszne dania kuchni indyjskiej – masala Qulino
Z Przyprawą Masala Qulino w płynie przyrządzisz wspaniałe, aromatyczne dania mięsne z gęstymi sosami, charakterystyczne dla północnych Indii. Prawdziwą ucztą dla podniebienia będą również lekkie, rozpływające się w ustach potrawy wegetariańskie na bazie nasion roślin strączkowych, z dodatkiem ryżu i mleczka kokosowego, dominujące na południu kraju. Mieszanka przypraw garam masala Qulino w płynie sprawdzi się doskonale również do indyjskich zup na ostro, np. z soczewicy. Skład garam masali w wersji Qulino pozwoli Ci idealnie doprawić popularne w Indiach wersje potraw z kurczaka – tandoori, tikka masala, butter chicken. Użyj mieszanki garam masala, przygotowując koftę – szaszłyk z mięsa mielonego.
Kuchnia indyjska opiera się przede wszystkim na doświadczeniu. Nie bój się więc eksperymentować w swojej kuchni, wykorzystując mieszankę garam masala Qulino, aby znaleźć idealnie skomponowane dania w klimacie orientalnym. Wystarczy łyżeczka Przyprawy Masala Qulino w płynie, aby dowolną potrawę zamienić w kipiący korzennym aromatem specjał. Przyprawa garam masala Qulino to absolutny must have w Twojej kuchni!