- Sposób przygotowania
- Składniki
- Kup
Cebulę białą i czosnek kroimy w małą kostkę, następnie przesmażamy je na oliwie, gdy warzywa są już przesmażone dodajemy passatę pomidorową i 1 łyżkę Przyprawy Gyros Qulino. Powstały sos redukujemy, aż uzyskamy sos konsystencji ketchupu. Buraka obieramy i ścieramy o grubych oczkach tarki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną ½ sztuki. Posiekaną pietruszkę. Dodajemy sezam, słonecznik, mąkę i oliwę oraz Przyprawę Gyros Qulino. Masę mieszamy i formujemy kulki po 30 g, przekładamy, na blaszkę z pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C, 10 minut. W tym czasie kroimy ogórka i pomidora w plastry, oraz paprykę w paski. Gdy mamy wszystko gotowe, rozkładamy, placka układamy warzywa i upieczonego buraka. Tortille zawijamy z 3 stron i gotowe.