Wstecz
032

Tortilla wegetariańska z Przyprawą Gyros Qulino

Łatwy
30 minut

Składniki

Marynata Gyros Qulino 2 łyżki

tortilla pszenna 4 placki

burak czerwony 150 g

cebula czerwona 1 sztuka

słonecznik 10 g

sezam 10 g

mąka 40 g

oliwa 30 g

natka pietruszki 8 listków

cebula biała 1 sztuka sztuki

passata pomidorowa  0,4 l

czosnek 2 ząbki

pomidor 1 sztuka

ogórek 1/2 sztuki

papryka żółta ½ sztuki

roszponka 40 g

Sposób przygotowania

Cebulę białą i czosnek  kroimy w  małą kostkę, następnie przesmażamy je na oliwie, gdy warzywa są już przesmażone dodajemy passatę pomidorową i 1 łyżkę Przyprawy Gyros Qulino. Powstały sos redukujemy, aż uzyskamy sos konsystencji ketchupu. Buraka obieramy i ścieramy o grubych oczkach tarki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę czerwoną ½ sztuki.  Posiekaną pietruszkę. Dodajemy sezam, słonecznik, mąkę i oliwę oraz Przyprawę Gyros Qulino. Masę mieszamy i formujemy kulki po 30 g, przekładamy, na blaszkę z pergaminem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180°C, 10 minut. W tym czasie kroimy ogórka  i pomidora w plastry, oraz paprykę w paski. Gdy mamy wszystko gotowe, rozkładamy, placka układamy warzywa i upieczonego buraka. Tortille zawijamy z 3 stron i gotowe.

Zobacz inne przepisy