
Marynata Meksykańską Qulino 3 łyżki
żeberko wieprzowe 300 g
ziemniaki 200 g obranych
masło ¼ kostki 200 g
czerwona kapusta 150 g
majonez 2 łyżki
kukurydza z puszki 20 g
sól
Żeberko wieprzowe doprawiamy Przyprawą Meksykańską Qulino i odstawiamy na min. 15 minut. Po upływie 15 minut zawijamy żebro w folię aluminiową. Przygotowane żeberko przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 90 minut. Kapustę czerwoną szatkujemy, dodajemy sól i mieszamy. Zostawiamy na 5 minut, aby kapusta zmiękła. Po 5 minutach dodajemy majonez i kukurydzę. Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa, zaczynamy gotować ziemniaki. Gdy ziemniaki się ugotują, dodajemy do nich masło i za pomocą tłuczka do ziemniaków tzw. krychaczki lub innego urządzenia, jakie mamy pod ręką robimy puree, które na koniec doprawiamy solą. Gotowe żeberko wraz z dodatkami przekładamy na talerz.