- Sposób przygotowania
- Składniki
- Kup
Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na min.20 minut. Grzyby po tym czasie odsączamy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy, kroimy w większą kostkę i nastawiamy na wywar. Warzywa zalewamy 0,5l wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy 20 minut. Warzywa wyjmujemy i dodajemy ½ pokrojonych w kostkę grzybów. Drugą połowę zostawiamy na farsz. Z mąki, oleju, 1 łyżki soli i jajka zagniatamy ciasto na uszka. Kapustę kiszona i pozostałe grzyby przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy Przyprawę Meksykańską Qulino i gotujemy około 15 minut. Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Na ciasto nakładamy po ok. 10 g farszu ( możemy dodać więcej, wszystko zależy od wielkości wyciętego koła na uszka). Formujemy uszka. Do zupy dodajemy odrobinę wody po namoczeniu grzybów, aby dodać więcej smaku grzybowego. Zupę zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zupa gotowa. Uszka gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy uszka i zalewamy zupą grzybową.