Wstecz
Stek_puree

Antrykot w Przyprawie 3 Pieprze Qulino

Łatwy
40 minut

Składniki

Marynata 3 Pieprze Qulino 3 łyżki

antrykot 200 g

ziemniaki 4 sztuki

masło 100 g

boczniak 100 g

cebula 1 sztuka

ocet balsamiczny 50 g

olej do smażenia

sól

Sposób przygotowania

Steka marynujemy 2 łyżkami Przyprawą 3 Pieprze Qulino i odstawiamy na min. 15 minut. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, a boczniaki w  większą kostkę. Cebulę przesmażamy na patelni i dodajemy grzyby. Gdy warzywa będą przesmażone dodajemy ocet balsamiczny i 1 łyżkę Przyprawy 3 Pieprze Qulino. Dodajemy odrobinę wody tak, aby z całości powstał gęsty sos. Steka smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni z olejem, około 1 minuty z każdej strony i przekładamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na 8 minut lub za pomocą termometru, lub sondy do uzyskania 58 stopni w środku mięsa. W tym czasie robimy puree z ziemniaków. Ziemniaki odlewamy i dodajemy masło oraz sól i za pomocą krychaczki lub widelca rozgniatamy ziemniaki. Gdy steka wyjmiemy z pieca, czekamy 4 minuty, aby mięso odpoczęło. Po 4 minutach nakładamy składniki na talerz.

Zobacz inne przepisy