Wstecz
007

Zupa Grzybowa z Przyprawą Meksykańską Qulino

Łatwy
30 minut

Składniki

Marynata Meksykańska Qulino 2 łyżki 

mąka pszenna 300 g

jajko 1 sztuka

olej 1 łyżka  

suszone grzyby 100 g

kapusta kiszona 100 g

cebula 1 sztuka 

marchew  1 sztuka

korzeń selera 1 sztuka

tymianek 20 g

liść laurowy 1 sztuka

ziele angielskie 3 ziarna

śmietanka 18% 30 g

olej do smażenia

sól

Sposób przygotowania

Grzyby zalewamy gorącą wodą i zostawiamy na min.20 minut. Grzyby po tym czasie odsączamy i kroimy w kostkę. Warzywa obieramy, kroimy w większą kostkę i nastawiamy na wywar. Warzywa zalewamy 0,5l wody i dodajemy przyprawy. Gotujemy 20 minut. Warzywa wyjmujemy i dodajemy ½ pokrojonych w kostkę grzybów. Drugą połowę zostawiamy na farsz. Z mąki, oleju, 1 łyżki soli i jajka zagniatamy ciasto na uszka. Kapustę kiszona i pozostałe grzyby przesmażamy na rozgrzanym oleju. Dodajemy Przyprawę Meksykańską Qulino i gotujemy około 15 minut. Ciasto rozwałkujemy i wycinamy kółka. Na ciasto nakładamy po ok. 10 g farszu ( możemy dodać więcej, wszystko zależy od wielkości wyciętego koła na uszka). Formujemy uszka. Do zupy dodajemy odrobinę wody po namoczeniu grzybów, aby dodać więcej smaku grzybowego. Zupę zagotowujemy. Dodajemy  śmietanę, sól i pieprz do smaku. Zupa gotowa. Uszka gotujemy 3 minuty w osolonej wodzie. Na talerz wykładamy uszka i zalewamy zupą grzybową.

Zobacz inne przepisy