Wstecz
025

Żebro wieprzowe z puree pietruszkowym w Przyprawie 3 Pieprze Qulino

Łatwy
100 minut

Składniki

Marynata 3 Pieprze Qulino 3 łyżki

żeberko wieprzowe 300 g

ziemniaki obrane 200 g 

masło ¼ kostki 200 g

natka pietruszki ½ pęczka

sól

Sposób przygotowania

Żeberko wieprzowe doprawiamy Przyprawie 3 Pieprze Qulino i odstawiamy na min. 15 minut. Po upływie 15 minut zawijamy żeberka w folię aluminiową. Żeberko możemy podlać odrobiną wody lub wywaru. Tak przygotowane mięso przekładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 90 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia mięsa, zaczynamy gotować ziemniaki. Gdy ziemniaki się ugotują, dodajemy do nich masło i pietruszkę, następnie za pomocą tłuczka do ziemniaków tzw.krychaczki lub innego urządzenia, jakie mamy pod ręką robimy puree, które na koniec doprawiamy do smaku solą. Gotowe żeberko wraz z puree przekładamy na talerz. 

Zobacz inne przepisy