Przyprawy do ryb
Znacznie częściej niż mięso drobiowe i czerwone, na Twoim stole powinny pojawiać się pełne wartości odżywczych ryby. Wiedzą o tym doskonale Japończycy i Norwegowie, którzy znacznie prześcigają nas w kilogramach zjadanych rocznie morskich i słodkowodnych przysmaków. Gęste, aromatyczne zupy rybne, grillowane ryby, świeży dorsz z patelni, wędzony łosoś z piekarnika, a wszystko to doskonale doprawione mieszanką przypraw w płynie Qulino – to tylko niektóre z pomysłów na wyśmienite posiłki na bazie ryb, które warto jeść, m.in. ze względu na zawartość dobrze przyswajalnych białek, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, przede wszystkim omega-3, witamin A, D, E i z grupy B oraz składników mineralnych, w tym magnezu, wapnia, potasu, żelaza, jodu i selenu.
Sekret udanego dania rybnego tkwi w odpowiednio dobranej mieszance ziół i przypraw. Z pomocą przychodzi Qulino, oferując siedem unikalnych receptur, inspirowanych kuchniami azjatycką, indyjską, meksykańską, prowansalską i śródziemnomorską. Dodaj dowolną przyprawę Qulino do ryb smażonych, ryb chudych, przyprawiaj także tłuste ryby i nie bój się eksperymentować ze smakami. Znajdź swój przepis na zdrowe, pełnowartościowe i niskokaloryczne posiłki z Qulino. Sprawdź, jaka przyprawa do łososia będzie najlepsza i jak doprawić dorsza.
Nasze przyprawy
Wybierz gatunek ryby
Lub sprawdź...
Jakie przyprawy do łososia wybrać?
Łosoś jest rybą morską, tłustą, o łagodnym, lecz bogatym, lekko oleistym smaku. Wyróżnia się największym, spośród wszystkich gatunków ryb morskich, stężeniem wielonasyconych kwasów omega-3. Zawiera również mnóstwo jodu, selenu oraz witamin A, B, D i E. Podczas zakupów, zwróć uwagę na to, aby wybrać łososia żyjącego na wolności, pacyficznego lub atlantyckiego. Charakteryzujący się intensywną barwą łosoś norweski, często hodowlany, może zawierać substancje szkodliwe dla zdrowia.
Zaletą łososia jest to, że z łatwością poddaje się w kuchni wszystkim rodzajom obróbki termicznej. Smakuje wyśmienicie zarówno upieczony, ugotowany na parze, jak i grillowany. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do sałatek, kanapek i past. Zastanawiasz się, jak doprawić łososia z wyczuciem? Łagodny w smaku łosoś rozpływa się w ustach, podany z solą i pieprzem cytrynowym. Najlepsze przyprawy do łososia stanowią również zioła prowansalskie. Sięgnij po gotową, perfekcyjnie skomponowaną Przyprawę Prowansalską Qulino w płynie, aby już za sprawą jednej łyżeczki aromatycznej esencji ziół przygotować danie, które oszałamia zmysły.
Jaka przyprawa do dorsza jest najlepsza?
Dorsz należy do ryb morskich, chudych, o białym, delikatnym mięsie. Zawiera znaczne ilości białka, selenu, jodu i witaminy B12, a także cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia i gotowania. Spożywanie dorsza rekomendowane jest zwłaszcza osobom chorym na tarczycę oraz kobietom w ciąży. Jeśli zastanawiasz się, jak przyprawić dorsza, zainspiruj się smakami Qulino. Przyprawa do ryb, mięs i warzyw z nutami indyjskimi lub prowansalskimi powinna sprawdzić się idealnie. Wszystko zależy od tego, jak bardzo lubisz eksperymentować w kuchni.
Delikatny dorsz świetnie smakuje, doprawiony pieprzem cytrynowym, koperkiem, bazylią i rozmarynem. Przyprawa do dorsza Prowansalska Qulino w płynie wydobędzie z tej morskiej ryby wszystko to, co najlepsze. Wolisz nieco pikantniejsze dania? Postaw na Przyprawę Indyjską Qulino w płynie. Wystarczy jedna łyżeczka starannie opracowanej przez ekspertów Qulino mieszanki przypraw i ziół, aby przygotować wyśmienitego dorsza w marynacie sezamowej z mocną nutą imbiru. Całość posyp listkami świeżej mięty, aby podkreślić orientalne nuty smakowe.