Blog

Dla miłośników pikantnych dań – jak gotować smacznie i… na ostro!

Pikantne jedzenie to dla niektórych nie tylko ostra przyjemność, ale też sztuka. Jeśli lubisz pikantne potrawy, ale nie wiesz jak przygotować je w domu, by były równie smaczne, co ostre, to ten poradnik jest dla Ciebie. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne dania kuchni słynących z płonących potraw: meksykańskiej i indyjskiej oraz które papryczki są najostrzejsze!

Pikantne jedzenie to dla niektórych nie tylko ostra przyjemność, ale też sztuka. Jeśli lubisz pikantne potrawy, ale nie wiesz jak przygotować je w domu, by były równie smaczne, co ostre, to ten poradnik jest dla Ciebie. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne dania kuchni słynących z płonących potraw: meksykańskiej i indyjskiej oraz które papryczki są najostrzejsze!

Najpopularniejszą miarą ostrości jest skala Scoville’a – stosowana głównie w określeniu do papryki. Określa ona ilość kapsaicyny, czyli substancji powodującej uczucie ostrości w papryczce. Im wyższa wartość na skali, tym papryka jest ostrzejsza. Papryka jalapeno ma wartość około 2500-8000 jednostek, a papryka habanero czy piri-piri to już 100 000-350 000 jednostek. Najostrzejsze papryczki (np. Dragon’s Breath) mają nawet kilka milionów jednostek! Jednak to już sporty ekstremalne – skupmy się na smakach dostępnych dla każdego.

Za oceanem, w Ameryce Środkowej

Kuchnia meksykańska jest jedną z tych, które słyną z pikantnych smaków. Głównymi składnikami, które sprawiają, że kuchnia meksykańska jest ostra są papryczki: chili oraz jalapeno, którą uprawia się głównie właśnie w Meksyku – w rejonach Veracruz oraz Chihuahua. Najpopularniejszymi potrawami kuchni z tego regionu są oczywiście chili con carne, buritto oraz tacos z najrozmaitszymi dodatkami. Aby dodać potrawo dodatkowy wymiar, smaki kuchni meksykańskiej bardzo często są zrównoważone odrobiną kwaśnych składników, np. soku z limonki. Jeśli dopiero zaczynasz swoją przygodę z ostrymi potrawami, spróbuj najpierw z mniejszą ilością ostrej papryki i stopniowo zwiększaj jej ilość. W ten sposób będziesz miał kontrolę nad tym, jak pikantne będzie Twoje danie. Możesz również wykorzystać gotowe mieszanki, np. przyprawę w płynie Qulino. Przyprawa Meksykańska Qulino jest delikatnie pikantna, a jej głównymi składnikami jest papryka chili, papryka czerwona oraz pieprz i kmin rzymski. Podczas tworzenia bazy smakowej zadbano o subtelną, ale wyczuwalną dla podniebienia nutę dymową, która dodaje potrawom dodatkowej głębi. Przyprawa meksykańska Qulino doskonale sprawdzi się jako przyprawa do mięsa oraz jako przyprawa do warzyw.

Smaki z dalekich Indii

Kolejną z kuchni, która znana jest m.in. ze swojej pikantności jest kuchnia indyjska. Słynie również ze swojego bogactwa smaku, aromatu i koloru, a jedną z najważniejszych przypraw w Indiach jest kurkuma. Nadaje potrawom charakterystyczną barwę i smak. Ważnymi składnikami tej kuchni są również: papryczka chili, kmin rzymski, kolendra i kumin. A jaka jest najsłynniejsza mieszanka przypraw w Indiach? Oczywiście garam masala! Jej oryginalny smak i aromat są znane na całym świecie. Warto pamiętać, że w kuchni indyjskiej ostrość jest często balansowana słodkością i kwaśnością, dlatego koniecznie należy dodać do potrawy troszkę cukru lub octu, by zbalansować smaki. Przygotowanie mieszanek przypraw jest skomplikowane, dlatego możemy też skorzystać z błyskawicznych w użyciu, gotowych tuż po otwarciu słoiczka, przypraw w płynie Qulino. W ofercie marki znajdziecie zarówno przyprawę Indyjską, która charakteryzuje się głębokim, korzennym aromatem oraz wyczuwalną pikantnością i słodyczą oraz przyprawę Masala, w której składzie znajdziecie idealne proporcje kolendry, kurkumy, kminu rzymskiego, pieprzu, kozieradki i papryki chili. Przyprawy w płynie pozwolą przygotować smakowite dania kuchni indyjskiej samodzielnie – w zaciszu własnej kuchni.

Nie tylko ostre, ale i zdrowe      
Przyprawy, takie jak pieprz czy papryka chili zawierają substancje o działaniu przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Dlatego też pikantnym potrawom bardzo często przypisywane jest działanie zdrowotne. Ponadto, ostre przyprawy poprawiają metabolizm, co może korzystnie wpłynąć na utrzymanie pożądanej sylwetki lub pomóc w utracie wagi. Nie można jednak przesadzić z pikantnością w diecie, szczególnie jeśli mamy problemy z układem trawiennym – co za dużo to już nie koniecznie zdrowo – ostra kuchnia wymaga wyczucia i umiejętności! Korzystaj z różnych składników, inspiruj się różnymi kuchniami, takimi jak meksykańska czy indyjska i eksperymentuj z przyprawami w płynie Qulino. Jesteśmy pewni, że znajdziesz swój ulubiony poziom ostrości. Powodzenia!