Blog

Warzywna eksplozja smaku na cały dzień

Dieta bogata w warzywa wciąż zyskuje swoich fanów. Warzywa są pełne składników odżywczych, które dostarczają organizmowi niezbędne witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Ich regularne spożywanie przynosi liczne korzyści zdrowotne, takie jak poprawa trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego i ochrona przed chorobami serca. Jeśli nadchodzące coraz wyższe temperatury zachęcają Was do zmiany diety na warzywną, przygotowaliśmy krótki poradnik! Sprawdź, jak wykorzystać aromatyczne przyprawy w płynie Qulino w roślinnym menu na cały dzień.

Dieta bogata w warzywa wciąż zyskuje swoich fanów. Warzywa są pełne składników odżywczych, które dostarczają organizmowi niezbędne witaminy, minerały, błonnik oraz przeciwutleniacze. Ich regularne spożywanie przynosi liczne korzyści zdrowotne, takie jak poprawa trawienia, wzmocnienie układu odpornościowego i ochrona przed chorobami serca. Jeśli nadchodzące coraz wyższe temperatury zachęcają Was do zmiany diety na warzywną, przygotowaliśmy krótki poradnik! Sprawdź, jak wykorzystać aromatyczne przyprawy w płynie Qulino w roślinnym menu na cały dzień.

Śniadanie – omlet ze szparagami i pomidorami

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dlatego warto zacząć go od pełnowartościowego dania. Omlet ze szparagami i pomidorami to doskonały wybór. Sezon na szparagi jest krótki, dlatego powinniśmy wykorzystać go w pełni! Szparagi są niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy A, C, E oraz kwas foliowy. Każdego roku miliony osób czekają, aż w końcu pojawią się w sklepach, a restauracje zaproponują menu z ich dodatkiem. Pomidory z kolei są źródłem likopenu – przeciwutleniacza, który wykazuje działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Ponadto korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Jak przygotować masę na tradycyjny omlet? Wymieszaj 6 jajek, ¼ szklanki mleka oraz szczyptę mąki, a następnie dopraw jedną z aromatycznych przypraw w płynie Qulino, na przykład słodko-ostrą, aby dodać mu wyjątkowego smaku i aromatu.

Obiad – Indyjska potrawka z ciecierzycą i soczewicą

Dieta roślinna wymaga od nas wzbogacenia menu o składniki, które są źródłem białka. Doskonałymi źródłami białka roślinnego są ciecierzyca i soczewica (np. zielona, czerwona, żółta). Zawierają również błonnik, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Na sycący obiad polecamy potrawkę w indyjskim stylu, która swoim smakiem i aromatem zachwyci wszystkich domowników. W ofercie Qulino znajdziecie dwie przyprawy w płynie, które stanowią idealne uzupełnienie dla waszych kulinarnych eksperymentów w stylu indyjskim. Przyprawa Masala o unikalnej barwie oraz orientalnym charakterze, doskonale wpisuje się w indyjską kuchnię. Z kolei przyprawa Indyjska Qulino, charakteryzuje się wyraźnym korzennym smakiem, delikatną pikantnością i słodkością. Wegetariańskie potrawki w indyjskim stylu przygotujecie w kilka chwil – ugotowaną soczewicę i ciecierzycę należy wymieszać z passatą pomidorową i mleczkiem kokosowym oraz podsmażonymi warzywami, np. cebulą, czosnkiem i marchewką.

Kolacja – Sałatka z grillowanymi warzywami i przyprawą prowansalską

A co na kolację? Orzeźwiająca sałatka z grillowanymi warzywami, wzbogacona o przyprawę Prowansalską Qulino! Wybierz ulubione warzywa i wrzuć je na ruszt – doskonale sprawdzą się np.: bakłażan, cukinia i papryka, które są klasycznymi składnikami na grilla. Przyprawa Prowansalska w płynie Qulino doda delikatnego aromatu i świeżego smaku. Wymieszaj całość z sałatą lodową, rukolą oraz oliwą z oliwek i gotowe! To doskonałe danie dla tych, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę, ponieważ jest niskokaloryczna, a jednocześnie pełna witamin i minerałów.

Dieta warzywna to doskonały sposób na dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Szparagi, pomidory oraz rośliny strączkowe, takie jak ciecierzyca, soczewica i fasola, są szczególnie wartościowe ze względu na ich bogactwo witamin, minerałów i błonnika. Dodatkowo, przyprawy w płynie Qulino, takie jak Słodko-ostra, Indyjska, Masala i Prowansalska, nadadzą Twoim potrawom wyjątkowego charakteru i pozwolą przygotować dania w kilka chwil.

Pamiętaj, że dieta warzywna powinna być zróżnicowana i urozmaicona, aby dostarczyć organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Wypróbuj różne warzywa, przyprawy i metody gotowania, aby odkryć nowe smaki i zachować zdrowie. Smacznego!