Blog

Posmakuj świata – odkryj międzynarodowe kuchnie z Qulino!

Jedzenie to coś więcej niż tylko sposób na zaspokojenie głodu. To sposób na odkrywanie nowych kultur, doświadczenie nieznanych smaków i aromatów oraz uczenie się historii różnych regionów. Dlatego też coraz więcej osób szuka nowych doznań kulinarnych, które mogą zaoferować kuchnie z najdalszych zakątków świata.

Jedzenie to coś więcej niż tylko sposób na zaspokojenie głodu. To sposób na odkrywanie nowych kultur, doświadczenie nieznanych smaków i aromatów oraz uczenie się historii różnych regionów. Dlatego też coraz więcej osób szuka nowych doznań kulinarnych, które mogą zaoferować kuchnie z najdalszych zakątków świata.

Jeśli jesteście miłośnikami odkrywania przeróżnych smaków i aromatów, nie możecie pominąć trzech popularnych kuchni: prowansalskiej, meksykańskiej i indyjskiej. Te trzy kuchnie to prawdziwe skarby kulinarnego świata, które zachwycą każdego, kto ma otwarty umysł i apetyt na przygodę smakową. Dzięki przyprawom w płynie Qulino – możecie po nie sięgnąć w każdej chwili.

Jak smakuje południowa Francja?

Kuchnia prowansalska to prawdziwy klejnot francuskiej kultury kulinarnej. Charakteryzuje się ona wykorzystaniem śródziemnomorskich składników, takich jak oliwki, pomidory, cebula i czosnek. Bogata jest także w zioła i przyprawy, takie jak tymianek, rozmaryn, estragon i bazylia. Wszystkie te składniki wspólnie tworzą wspaniałe aromaty i smaki, które sprawiają, że prowansalska kuchnia jest tak popularna na całym świecie. Tak charakterystyczne dla tej kuchni przyprawy znajdziecie również w Przyprawie Prowansalskiej Qulino. Płynna konsystencja i intensywny smak przyprawy, pozwolą uzyskać wspaniałe efekty podczas przygotowywania warzyw, mięs i ryb.

Jakie są najbardziej popularne dania prowansalskie? Oczywiście spopularyzowane przez Disneya ratatouille – tradycyjna potrawa warzywna, która składa się z cukinii, bakłażana, papryki, pomidorów i cebuli, gotowanych razem z ziołami i oliwą. Innym popularnym daniem jest bouillabaisse, czyli zupa rybna przygotowywana ze świeżych ryb, owoców morza i warzyw.

Pikantna przygoda w Meksyku

Meksykańska kuchnia jest znana ze swojej pikantności i bogactwa smaku. Wykorzystuje się w niej tak charakterystyczne dla tej kuchni składniki jak: fasola, kukurydza, chili, pomidory, cebula, czosnek i kolendra. Meksykańska kuchnia jest także zróżnicowana w zależności od regionu. Wyróżniamy m.in. kuchnie meksykańską znad Zatoki, północną, zachodnią czy też z Aguascalientes. Co ciekawe, na meksykańskie smaki wpływ miały kuchnie z całego świata, m.in. francuska, włoska, turecka czy filipińska.

Jedną z najbardziej znanych potraw meksykańskich jest guacamole, czyli pasta z awokado, pomidorów, cebuli i soku z limonki. Sprawdzi się jako wspaniały dodatek do pieczywa, np. do tortilli. Równie popularne są tacos, które można spotkać jako fastfood na całym świecie. Głównymi składnikami jest mięso oraz warzywa i sera podane w charakterystycznej „łódeczce”. Do przygotowania farszu do tacos w domu, doskonale sprawdzi się przyprawa Meksykańska Qulino. Składa się z dużej ilości aromatycznych przypraw: papryki chili, papryki czerwonej, kminu rzymskiego i pieprzu, które nadają jej pikantności oraz cebuli, czosnku i pomidorów. Szarpana wieprzowina przygotowana z dodatkiem przyprawy Meksykańskiej będzie prawdziwym przebojem na każdym stole! Niezwykle charakterystycznym daniem meksykańskim jest również chili con carne, potrawa na bazie mięsa wołowego, fasoli i papryki chili. To prawdziwa kwintesencja meksykańskich smaków.

Indie – bogactwo smaków, aromatów i kolorów

Indyjska kuchnia to jedna z najbardziej zróżnicowanych kuchni na świecie. Indyjska kuchnia jest niezwykle bogata w przyprawy i zioła, takie jak kurkuma, kminek, kardamon, goździki, kolendra i imbir. Brzmi jak prawdziwa korzenna bomba smaków i aromatów! Podobnie jak w Meksyku, kuchnia indyjska jest inna w zależności od regionu. Na północy popularne są cięższe dania, takie jak curry, czyli sos na bazie mleka kokosowego lub jogurtu, który jest gotowany z mięsem i warzywami oraz różnymi przyprawami. Na południu popularniejsze są pikantne zupy przygotowane ze strączków, np. z soczewicy. W ofercie Qulino znajdziecie aż dwie przyprawy, które z powodzeniem wykorzystacie w kuchni indyjskiej – przyprawę Masala, która znana jest ze swojej niepowtarzalnej, ciemnożółtej barwy oraz wyjątkowego, orientalnego charakteru. Korzenny aromat poznacie z kolei bez trudu w naszej przyprawie Indyjskiej. Korzenność przenika się w niej z wyczuwalną pikantnością oraz słodyczą. Koniecznie musicie posmakować tej bomby smaków!

Odkrywanie kuchni świata to prawdziwa przygoda! Jednak nie zawsze musimy jechać w najdalsze zakątki, by poczuć aromaty charakterystyczne dla danego regionu. Obecnie bez trudu znajdziemy w sklepach większość składników, które pozwolą przygotować potrawy nawet z drugiego końca globu. Spróbujecie?