Blog

Zero waste z Qulino, czyli jak nie marnować jedzenia i oszczędzać pieniądze.

Widoczny już od kilku lat trend zero waste w tym roku przybiera na sile! Zaczyna być ważną kwestią nie tylko dla świadomych osób, ale również dla coraz większego grona Polaków, którzy odczuwają skutki wzrostu cen produktów spożywczych, prądu czy gazu. Niemarnowanie jedzenia to prosty sposób na duże oszczędności, które odczujemy już w pierwszych tygodniach zmiany naszych nawyków. Sprawdź, jak w prosty sposób wprowadzić je w życie i przygotować z przyprawą w płynie Qulino pyszną ucztę z tego, co zostało w lodówce!

Widoczny już od kilku lat trend zero waste w tym roku przybiera na sile! Zaczyna być ważną kwestią nie tylko dla świadomych osób, ale również dla coraz większego grona Polaków, którzy odczuwają skutki wzrostu cen produktów spożywczych, prądu czy gazu. Niemarnowanie jedzenia to prosty sposób na duże oszczędności, które odczujemy już w pierwszych tygodniach zmiany naszych nawyków. Sprawdź, jak w prosty sposób wprowadzić je w życie i przygotować z przyprawą w płynie Qulino pyszną ucztę z tego, co zostało w lodówce!

Zero waste to widoczny w gotowaniu trend, którego głównym celem jest minimalizowanie ilości powstających odpadów. Polega on na efektywnym wykorzystywaniu składników, planowaniu posiłków i magazynowaniu ich w taki sposób, aby jak najmniejsza ilość żywności została wyrzucona. Jak ograniczyć marnowanie i gotować pyszne dania z tego co nam pozostało? Przedstawiamy rady i pomysły na „czyszczenie” lodówki!

W Polsce wciąż marnuje się zbyt wiele żywności!          
Choć świadomość społeczeństwa wzrasta, a rosnące ceny zmuszają nas do oszczędności, w Polsce wciąż marnowane są ogromne ilości jedzenia. Według danych „Programu racjonalizacji strat i ograniczania marnotrawstwa żywności” w Polsce marnuje się aż 4,8 mln ton żywności rocznie! Choć za dużą część odpowiada przetwórstwo, produkcja rolnicza i handel, to jednak aż 60% jedzenia wyrzucają gospodarstwa domowe.Dane wskazują, że najczęściej wyrzucamy jedzenie z powodu jego zepsucia, przeoczenia daty ważności lub przygotowania jego zbyt dużej ilości. Wszystkie z przyczyn można z łatwością wyeliminować poprzez planowanie codziennego menu, zakupów oraz wykorzystania resztek, które często zostają w naszych lodówkach. Przyprawy w płynie Qulino, dzięki swojej uniwersalności oraz wielu dostępnym wariantom, pozwalają na zaplanowanie tygodniowego menu, dzięki czemu każdego dnia można przygotowywać potrawy inspirowane kuchniami z całego świata. To prosty sposób, by uniknąć impulsywnych zakupów, które przekładają się na marnowanie jedzenia.

Zapiekanki i jednogarnkowe dania wypełnione smakiem

Doskonałym pomysłem na wykorzystanie produktów, które zostały nam z poprzedniego dnia są wszelkiego rodzaju zapiekanki. Można wykorzystać zarówno ugotowane warzywa, mięso – smażone, gotowane czy pieczone, jak również przygotowany wcześniej makaron, ryż czy kaszę. Ogranicza nas jedynie wyobraźnia! Aby dodać zapiekance zupełnie nowego wymiaru smaku, warto do jej przygotowania wykorzystać Przyprawę Meksykańską lub Przyprawę Gyros Qulino. Wystarczy jedynie łyżeczka, np. przyprawy do mięsa lub warzyw, aby dopełnić smak zapiekanki doskonale skomponowanymi mieszankami ziół. Składniki zapiekanki przyprawione Qulino, należy rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, a następnie zalać, np. śmietaną i rozbełtanym jajkiem oraz oprószyć tartym serem! W ten sposób otrzymamy błyskawiczne, niebanalne dania, które pozwolą wykorzystać wszystkie produkty z lodówki. W podobny sposób można przygotować sycące dania jednogarnkowe, które są doskonałą propozycją dla osób, które nie tylko chcą gotować szybko, ale również bez korzystania ze zbyt wielu naczyń. Składniki, które znajdziemy w naszej lodówce i spiżarni, takie jak kiełbasa, marchew, ziemniaki czy rośliny strączkowe wystarczy podsmażyć i wrzucić do garnka! Do naczynia wypełnionego pysznymi składnikami dodajmy łyżeczkę przyprawy do zupy, np. przyprawy 3 Pieprze Qulino, a otrzymamy pyszne i błyskawiczne danie, które przygotujemy z niczego!

Filozofia Zero Waste jest wbrew pozorom bardzo prosta. Wystarczy rozpocząć jej stosowanie od kilku zasad, które szybko sprawią, że odczujemy ich zalety w naszym portfelu:

  1. Planuj tygodniowe menu – lista zakupów pozwoli uniknąć impulsywnych zakupów.
  2. Regularnie sprawdzaj daty ważności produktu i naucz się odróżniać datę minimalnej trwałości od daty przydatności do spożycia (znaczna część produktów jest zdatna do spożycia po terminie proponowanym przez producenta).
  3. W sklepie wybieraj również produkty brzydkie i pomarszczone – są pełnowartościowe, a przejrzałe banany doskonale sprawdzą się w koktajlu czy babce bananowej.
  4. Wykorzystuj resztki – doskonale sprawdzą się w zapiekankach i daniach jednogarnkowych.
  5. Kupuj mniejsze ilości jedzenia  – kupowanie na zapas ma sens tylko w przypadku produktów o naprawdę długich terminach przydatności do spożycia.