Bezglutenowe dania pełne smaków z całego świata.
Coraz więcej osób boryka się z problemami żywieniowymi, które skłaniają ich do przejścia na specjalistyczną dietę i wykluczenie pewnych alergenów z jadłospisu. Jednym z najpopularniejszych schorzeń jest celiakia, czyli choroba, która wymaga całkowitego wyeliminowania z diety produktów zawierających gluten. Dieta bezglutenowa nie musi być jednak trudna w przygotowaniu i nudna. Przeczytajcie nasz poradnik i przekonajcie się sami, jak w kilku krokach przygotować pyszne menu na cały dzień!
Gluten to białko roślinne, które występuje w popularnych zbożach, m.in. pszenicy, życie i jęczmieniu. Osoby chore na celiakię oraz uczulone na gluten, muszą całkowicie zrezygnować z potraw, które zawierają wymienione zboża, np. z makaronów, pizzy, chleba czy ciast przygotowanych z mąki pszennej.
Co można jeść na diecie bezglutenowej?
Wiemy już, że należy wystrzegać się konkretnych zbóż. Czy można jednak je jakoś zastąpić? Oczywiście! Produkty naturalnie bezglutenowe, z których można przygotować mąkę, to np. ryż, kasza gryczana, kasza jaglana i owies. W przypadku owsa należy zwracać uwagę na oznaczenia – choć jest bezglutenowy, to bardzo często w procesie produkcji jest narażony na zanieczyszczenie tym alergenem. Na rynku istnieje coraz większa grupa produktów, która jest oznaczona jako bezglutenowa i bezpieczna dla alergików i chorych na celiakię. Produktami bezglutenowymi są też przyprawy w płynie Qulino, które bez obaw można wykorzystywać w diecie bezglutenowej, ale również w wegetariańskiej i wegańskiej. Przyprawy będą doskonałym dodatkiem do bezglutenowych makaronów, tofu, a także warzyw i zapiekanek. Sprawdzą się też jako przyprawy do zupy oraz oczywiście jako przyprawa do mięsa, które w diecie bezglutenowej można łączyć zarówno z warzywami, jak i z kaszami, np. gryczaną i jaglaną. Do produktów bezglutenowych należą również: ryby, owoce oraz produkty mleczna i jajka, z których bez trudu przygotujecie pyszne dania.
Bezglutenowe menu na cały dzień
Wbrew pozorom, przygotowanie bezglutenowych posiłków na cały dzień nie jest trudne i wymaga jedynie nieco kreatywności i znajomości zamienników dla produktów, które zawierają gluten. Na szybkie śniadanie polecamy klasyczną owsiankę lub omlet z szynką i Przyprawą Prowansalską, w którym zwykłą mąkę wystarczy zastąpić mąką ryżową, kukurydzianą lub gryczaną. Gwarantujemy, że będzie to pożywne śniadanie, które zachwyci delikatną, francuską nutą. Na lekki obiad bardzo szybko przygotujecie gryczane kaszotto z Przyprawą 3 Pieprze. Wyrazisty smak przyprawy sprawi, że obiad będzie niezwykle aromatyczny i doda energii wszystkim domownikom na resztę dnia. Ostatnią pozycją w naszym menu będzie kolacja, na którą proponujemy sałatkę z naturalnie bezglutenowym tofu w Przyprawie Indyjskiej z warzywami i granatem. Tofu, które naturalnie nie ma wyraźnego smaku, dzięki dodatkowi Przyprawy Indyjskiej, będzie pysznym składnikiem sałatki, która zwieńczy cały dzień.
Aby przygotować bezglutenowe menu, wystarczy przestrzegać kilku zasad i poznać zamienniki produktów, które klasycznie wykorzystujemy w kuchni. Dieta może być ciekawa i kolorowa, a dzięki przyprawom Qulino, również niezwykle aromatyczna i pełna smaku!