Przyprawy do zup
Bogaty smak zupy tkwi w aromatycznym wywarze, zwykle opartym na mięsie, rybach, warzywach, przyprawach, ziołach, z dodatkiem śmietanki lub koncentratu. Zastanawiasz się, jaka mieszanka przypraw i ziół będzie najlepsza do tradycyjnych, polskich zup, aksamitnych kremów warzywnych, które kochają m.in. Francuzi oraz śródziemnomorskich i orientalnych specjałów? Odkryj przyprawy do zup Qulino w płynie i ugotuj pyszną grzybową, pomidorową oraz ogórkową. Wybierz mieszankę, która rozbudzi zmysły i zabierze Cię w kulinarną podróż po Prowansji, Grecji, Meksyku lub Indiach. Dowiedz się, kiedy dodać suszone przyprawy, a kiedy świeże i dlaczego te w płynie mogą okazać się znacznie bardziej efektywne w wydobywaniu z zup tego, co w nich najlepsze.
Nasze przyprawy
Przyprawy do zupy grzybowej
Jedna z najszlachetniejszych polskich zup sezonowych – zupa grzybowa – występuje w wielu smakowitych odsłonach. Możesz przyrządzić ją ze świeżych borowików, maślaków, koźlarzy lub wykorzystać suszone grzyby. Przed przystąpieniem do gotowania, warto zdecydować się na jeden rodzaj grzybów, aby smaki się nie wykluczały. Grzyby można przed gotowaniem podsmażyć na maśle, z drobno posiekaną cebulką. Absolutnym hitem jest przygotowywana latem oraz wczesną jesienią zupa grzybowa na bazie świeżych kurek. Intensywny, pachnący lasem, grzybowy wywar wystarczy doprawić wówczas koperkiem, solą selerową i zielem angielskim, a po ugotowaniu odstawić na co najmniej kwadrans, aby zioła uwolniły pełnię głębokiego aromatu.
Doskonale podkreślające smak grzybów przyprawy do zupy grzybowej to czarny pieprz, najlepiej świeżo mielony oraz estragon. Do wywaru warto dodać również: liście laurowe, ziarna kolendry oraz gałkę muszkatołową, tymianek, bazylię, czosnek i lubczyk. Smak zupy grzybowej doskonale podkreśli Przyprawa Prowansalska Qulino w płynie lub Przyprawa 3 Pieprze Qulino w płynie.
Przyprawy do zupy pomidorowej
Uznawana za królową polskich zup, pomidorówka najczęściej przygotowywana jest na bazie bulionu mięsno-warzywnego. Niepowtarzalny smak zupa pomidorowa zawdzięcza przede wszystkim odpowiednio dobranej odmianie dojrzałych, soczystych, pełnych aromatu pomidorów, które kroimy w kostkę i dodajemy do wywaru w towarzystwie przypraw i ziół. Podstawę stanowią pieprz i sól. Najważniejsze przyprawy do zupy pomidorowej to z kolei: ziele angielskie, pietruszka, kolendra, oregano, bazylia, czosnek, chilli i czarnuszka. Sięgnij po Przyprawę Prowansalską Qulino w płynie i sprawdź, jak świetnie współgra z Twoją ulubioną zupą pomidorową. Ciekawym sposobem na zupę pomidorową może okazać się uwielbiany przez Francuzów krem z pomidorów. Nadasz warzywom wyjątkowo głęboki smak, jeśli wcześniej je zamarynujesz, np. w aromatycznej mieszance przypraw w płynie Qulino i wstawisz do piekarnika. Podpieczone warzywa zblenduj, dodaj liść laurowy, garść pieprzu i odrobinę wina. Całość podawaj z kleksem z jogurtu oraz grzankami czosnkowymi.
Przyprawy do zupy ogórkowej
Smak zupy ogórkowej zwykle kojarzy się z beztroskim dzieciństwem, z domem rodzinnym lub wakacjami u babci. Przepis jest banalnie prosty, choć przyda się kilka kulinarnych porad od ekspertów Qulino. Zupa ogórkowa powstaje na bazie wywaru mięsnego, najczęściej z żeberek wieprzowych lub warzywnego, na bazie marchewki, korzenia pietruszki i selera z dodatkiem liści laurowych i soli. Starte na tarce ogórki dodawane są bezpośrednio do zupy lub po wcześniejszym podsmażeniu, co nadaje im wyjątkowy, głęboki smak. Najczęściej stosowane przyprawy do zupy ogórkowej to: tymianek, koperek oraz cząber, a także lubczyk i liście pietruszki. Świetnie sprawdzi się także mieszanka przypraw i ziół Qulino z nutą prowansalską lub indyjską.