Poradnik grillowy – #TyTeżJesteśMistrzem!
Grillowanie to ulubiona forma gotowana na świeżym powietrzu dla wielu Polaków, zwłaszcza w okresie wiosennym i letnim. Potrawy z grilla mają niepowtarzalny smak i aromat, którego nie da się powtórzyć na zwykłej patelni. Trudno również nie zgodzić się ze stwierdzeniem, że to właśnie w maju rozpoczynamy sezon grillowy! Dlatego już teraz dowiedz się, jak przygotować pyszne mięso, warzywa i inne dodatki, nie tylko z solą i pieprzem, ale również aromatycznymi przyprawami!
Jak przygotować mięso do grillowania? Nie jest to wbrew pozorom takie trudne. Jednym z najważniejszych elementów jest odpowiednie zamarynowanie mięsa. Taki proces powinien trwać przynajmniej kilka godzin, podczas których nasz ulubiony kawałek karkówki czy też kurczaka wchłonie marynatę. Mięso będzie nie tylko aromatyczne i smakowite, ale po przyrządzeniu również soczyste i miękkie. Marynata powinna składać się z oleju, który jest nośnikiem smaku oraz odpowiednich przypraw, które nadadzą potrawie charakteru. Doskonale w tym celu sprawdzą się nasze przyprawy w płynie Qulino, które są wręcz stworzone do takich zastosowań!
Pikantna wieprzowina
Karkówka z grilla to prawdziwy klasyk! Naszą pierwszą propozycją na idealnie przyprawioną karkówkę jest przyprawa w płynie 3 Pieprze, w której połączyliśmy pieprz czarny, biały oraz zielony w jedną, aromatyczną mieszankę. Dzięki tej kombinacji każda potrawa zyska głębię smaku. Jak ją przygotować? To bardzo proste! Dobrze rozbite plastry karkówki wystarczy nasmarować naszą przyprawą w płynie i odstawić do lodówki na kilka godzin. Konsystencja Qulino sprawia, że przyprawa nie spływa z produktu i doskonale wnika w mięso. Dla miłośników ostrej kuchni mamy również drugą propozycję – przyprawę Słodko-ostrą, która doskonale sprawdzi się przy wieprzowinie. Jej podstawowymi składnikami jest papryka, cebula czosnek, jak również pikantna baza, czyli papryka chili, imbir i kurkuma. Z jej pomocą przygotujecie zarówno karkówkę, jak również aromatyczne żeberka.
Aromatyczne przyprawy ze świata
Na grillu, oprócz wieprzowiny, bez trudu przygotujemy również kurczaka oraz warzywa. Drób należy do mięs delikatnych, dlatego powinniśmy przygotować go na nieco mniej rozgrzanych częściach rusztu lub użyć specjalnych tacek. Na grilla świetnie sprawdzą się polędwiczki, czyli najdelikatniejsza część mięsa z kurczaka oraz skrzydełka. Jakich przypraw użyć? Nasze propozycje to przyprawy Qulino – Prowansalska oraz Gyros, które są pełne aromatycznych ziół charakterystycznych dla regiony Prowansji we Francji oraz orientalnych smaków inspirowanych potrawami znad Morza Śródziemnego: gyrosem oraz kebabem. Tymi samymi przyprawami można też potraktować warzywa, która świetnie smakują również z grilla. Na ruszcie najlepiej sprawdzi się papryka, cukinia oraz bakłażan.
Podsumowując – grillowanie to idealna okazja, aby spróbować czegoś nowego i eksperymentować z różnymi smakami i przyprawami. Warto sięgnąć po nieszablonowe propozycje przypraw w płynie Qulino, aby wzbogacić smak swoich dań i zaskoczyć przybyłych gości!