Blog

Szybsze gotowanie, smakowite efekty! Jak zaoszczędzić czas w kuchni?

Nawet jeśli czujemy się świetnymi kucharzami i lubimy gotować, czasami dopada nas zmęczenie i nie mamy ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Zastanawiamy się wtedy, jak moglibyśmy zaoszczędzić czas, co często kończy się zamówieniem pizzy lub obiadem na mieście. Jeśli nie chcemy rezygnować z domowej kuchni, która w obecnych czasach jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem, istnieją sposoby, które pozwolą zaoszczędzić wiele cennych minut! Sprawdź nasze porady na przyspieszenie codziennego gotowania z Qulino!

Nawet jeśli czujemy się świetnymi kucharzami i lubimy gotować, czasami dopada nas zmęczenie i nie mamy ochoty spędzać wielu godzin w kuchni. Zastanawiamy się wtedy, jak moglibyśmy zaoszczędzić czas, co często kończy się zamówieniem pizzy lub obiadem na mieście. Jeśli nie chcemy rezygnować z domowej kuchni, która w obecnych czasach jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem, istnieją sposoby, które pozwolą zaoszczędzić wiele cennych minut! Sprawdź nasze porady na przyspieszenie codziennego gotowania z Qulino!

Postaw na „szybkie” składniki  

Jeśli Twój grafik jest napięty, warto postawić na składniki, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Zamiast ziemniaków, które gotują się 20-25 minut, można wybrać kaszę kuskus lub makaron ryżowy, które gotowe są w mniej niż 5 minut. Zamiast przygotowywać skomplikowana surówkę z wielu warzyw, warto przygotować szybką mizerię lub gotowane warzywa. Podobnie sprawa ma się w przypadku mięsa – wieprzowina, aby była miękka, potrzebuje więcej czasu, niż szybkie w obróbce mięso drobiowe lub ryby, które wręcz wymagają krótkiego przygotowania, żeby nie były suche.

Aby nadać głębi smaku mięsu drobiowemu lub rybom, wykorzystaj przyprawy w płynie Qulino, które dzięki swojej konsystencji nie spływają z produktu i doskonale wnikają do jego wnętrza. Gwarantują tym samym wyrazisty smak dania. Kurczaka można przygotować na kilka sposób, np. w Przyprawie Meksykańskiej lub 3 Pieprze, a do ryby zastosować Przyprawę Prowansalską. Doskonałymi dodatkami, które są bogate w białko, a gotowe są do spożycia od razu po otworzeniu puszki są też strączki – ciecierzyca w zalewie, fasola biała i czerwona czy też soczewica.

Planuj i gotuj więcej porcji   

Najprostszym sposobem na oszczędność czasu w kuchni jest przygotowanie większej ilości porcji. Dzięki temu nie musimy każdego dnia rozpoczynać procesu od nowa, a jedynie podgrzać naszą bazę. Idealną formą przechowywanie wcześniej przygotowywanych potraw jest mrożenie. Pozwoli to zachować świeżość składników, bez obaw o utratę smaku, wartości odżywczych i ich jakości. Jeśli chcesz przygotować więcej porcji wspomnianego wcześniej mięsa drobiowego, np. fileta z piersi kurczaka, sięgnij po przyprawy do mięs Qulino! Dostępne są w aż 7 smakach, co pozwoli Ci stworzyć kilka porcji w różnych odsłonach. Wykorzystaj przyprawę Meksykańską, aby poczuć tradycyjne środkowoamerykańskie aromaty lub przyprawę garam masala, która zabierze Cię do dalekich Indii.  Następnie, po obróbce termicznej, wystarczy tylko zamrozić kilka porcji gotowego kurczaka, np. w plastikowych pojemnikach. Na każdy dzień w innym, wyjątkowym smaku! Pamiętaj, by raz zamrożonych składników, nie mrozić ponownie!

Dobra organizacja to klucz!   

Oprócz powyższych rad, które z pewnością sprawią, że spędzimy w kuchni znacznie mniej czasu, warto skupić się na organizacji i szlifowaniu swojego rzemiosła. Gotując ryż lub kaszę, jednocześnie możemy przygotowywać już mięso, siekać warzywa i inne dodatki. Wymaga to nieco wprawy i doświadczenia, jednak gwarantujemy, że pozwoli zaoszczędzić mnóstwo cennych minut. Wśród sposobów, które są powszechnie znane, jednak nie wszyscy z nich korzystają lub o nich pamiętają, jest gotowanie wody pod przykryciem. Nie tylko przyspieszy to proces gotowania wody, ale pozwoli oszczędzić cenną energię. Jeśli jesteś fanem technologii, warto też rozważyć inwestycję w sprzęt, który znacznie ułatwi przygotowywanie potraw. Popularne parowary, szybkowary lub multicookery pozwalają znacznie przyspieszyć ten proces, np. dzięki zdrowemu gotowaniu na parze na kilku poziomach.