Blog

Postaw na wiosnę w kuchni – czas na nowalijki!

Zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, ale w przyrodzie można już bez trudu odnaleźć pierwsze oznaki wiosny. Śpiewające ptaki, dłuższy dzień oraz słońce, które znajduje się coraz wyżej na niebie to tylko kilka z nich. W kuchni również warto wprowadzić zmiany i postawić na świeże, pyszne nowalijki, które odmienią nasze menu. Sprawdź, jak wykorzystać wiosenne warzywa i zioła i doprawić je odrobiną smaku Qulino!

Zima nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa, ale w przyrodzie można już bez trudu odnaleźć pierwsze oznaki wiosny. Śpiewające ptaki, dłuższy dzień oraz słońce, które znajduje się coraz wyżej na niebie to tylko kilka z nich. W kuchni również warto wprowadzić zmiany i postawić na świeże, pyszne nowalijki, które odmienią nasze menu. Sprawdź, jak wykorzystać wiosenne warzywa i zioła i doprawić je odrobiną smaku Qulino!

Chrupiące i zniewalająco smaczne

Nowalijki to pierwsze wiosenne warzywa, które pojawiają się już w marcu i kwietniu, a na sklepowych półkach można je znaleźć aż do końca czerwca. Wśród warzyw to m.in. rzodkiewka, pietruszka, marchew, szczypiorek czy sałata. Nowalijki możemy uprawiać również samodzielnie w swoich ogródkach i na balkonach – wtedy są najsmaczniejsze! Młode warzywa są nie tylko pyszne, ale również bardzo zdrowe – są bogatym źródłem składników aktywnych oraz błonnika, który wspomaga pracę jelit. Nowalijki będą doskonałym składnikiem wszelkiego rodzaju świeżych sałatek, jako dodatek do obiadu lub do kanapki. W odpowiednim wykończeniu całego dania, pomogą nam przyprawy w płynie Qulino, które dzięki swojej uniwersalności sprawdzą się nie tylko do mięs, ale również do warzyw, zup i sałatek. Tylko od nas zależy jak wykorzystamy wiosenne warzywa!  

Wiosenne lunche i obiady

Sałatki często kojarzą nam się z niskokaloryczną przekąską, która składa się głównie z warzyw. Sałatka może stać się jednak pełnowartościowym daniem obiadowym – w wersji mięsnej, jak również wegetariańskiej. Wiosną jej podstawowymi składnikami powinny być właśnie nowalijki, m.in. świeża sałata, szczypiorek, rzodkiewka czy pomidory. Doskonałym dodatkiem który doda sałatce kaloryczności i będzie źródłem węglowodanów jest kasza, np. bulgur lub pęczak. Aby zagwarantować odpowiednią dawkę białka wybierzmy kurczaka lub łososia, a w wersji wegańskiej np. ser halloumi. Wykorzystując przyprawy w płynie Qulino, sprawimy, że cała potrawa nabierze wyjątkowego charakteru! Qulino doskonale sprawdzi się zarówno jako przyprawa do mięs, jak i do zamienników, np. sera halloumi czy tofu. W przypadku lekkich, wiosennych sałatek wybierzmy przyprawę Gyros lub Prowansalską, które podkreślą smak warzyw. Gwarantujemy, że poczujecie się jak podczas wakacyjnych wypraw. Z pomocą nowalijek przygotujecie również orzeźwiające zupy i chłodniki, które będą idealne jako lekki lunch lub pierwsze danie obiadowe.

Na śniadanie i kolację!

Młode warzywa najlepiej jednak sprawdzą się, jako dodatek do pysznych kanapek, bułek i bagietek! Chrupiące, soczyste i niezwykle aromatyczne nowalijki, pozwolą nam w pełni odkryć wiosenną kuchnię w naszych domach i na talerzach. Rzodkiewki wspaniale komponują się z lekkim twarożkiem, a szczypiorek czy sałata dopełnią ich smak. Jako dodatek do kanapek możemy również przygotować domowe wędliny, np. pieczoną szynkę, karkówkę czy indyka, które są zdrowym zamiennikiem sklepowych wędlin. Qulino możesz stosować jako przyprawę, ale również jako marynatę, zostawiając dużą porcję mięsiwa w przyprawie na kilka godzin. Odpowiedni kawałek mięsa wystarczy posmarować przyprawą w płynie Qulino, np. przyprawą 3 Pieprze lub Słodko-Ostrą, odstawić na przynajmniej 15 minut i upiec w piekarniku, np. w specjalnym rękawie. Nasze testy w kuchni wykazały, że słoiczek o pojemności 200 g wystarczy na ponad 2 kg mięsa! Dzięki intensywnemu smakowi przypraw w płynie oraz odpowiedniej konsystencji, Qulino nie spływa z mięsa i doskonale przenika do jego wnętrza. Po upieczeniu, domowa wędlina będzie wspaniałym dodatkiem do pieczywa lub do obiadu, których smak podkreślą nowalijki i ich wiosenny aromat.