Wstecz
001

Burger wołowy z sosem z Przyprawa Meksykańską Qulino

Łatwy
40 minut

Składniki

Marynata Meksykańska Qulino 1,5 łyżki

bułka hamburgerowa  1 sztuka

mięso wołowe mielone 120 g

cebula biała 1 mała sztuka

passata pomidorowa  0,2 l

czosnek 1 ząbek

sałata karbowana 3 listki

ogórek kiszony 1 sztuka mała

pomidor  1 mała sztuka

cebula czerwona 1 mała sztuka

musztarda 1 łyżeczka

Sposób przygotowania

Cebulę białą i czosnek  kroimy w małą kostkę, następnie przesmażamy je na oliwie, a gdy są już zarumienione dodajemy passatę pomidorową i 1 łyżkę Przyprawy Meksykańskiej Qulino. Powstały sos redukujemy, aż uzyskamy sos konsystencji ketchupu. Do mięsa dodajemy pozostałą Przyprawę Meksykańską Qulino. Mięso dobrze wyrabiamy, formujemy kotlet i smażymy z każdej stronie na oliwie po 1 minucie, następnie wrzucamy do rozgrzanego piekarnika na 7 minut i pieczemy w 180°C. W tym czasie kroimy pomidora, ogórka kiszonego i cebulę czerwoną na plastry. Bułki przecinamy i wrzucamy do piekarnika na 3 minuty, aby były ciepłe i chrupiące. Gdy bułki i mięso wyciągniemy z pieca,  dolną część bułki smarujemy sosem, a na sos układamy mięso. Warzywa układamy na mięso i sałatę. Górną część bułki smarujemy musztardą. 

Zobacz inne przepisy